Bun venit!

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Colinde si amintiri

E vremea colindelor.Colinde in casa, pe strada,in suflete.
Impart covrigi in timp ce amintirile ma duc intr-o alta lume...
Ma vad in ochii copiilor colindatori, pe mine,in urma cu treizeci de ani, si retraiesc acele momente...cand ne trezeam cu noaptea in cap toti copiii si plecam pe drumurile inghetate ale satului echipati cu traiste (vestitele pungi de un leu) sa adunam covrigi si mere.
Admiram prin ferestre bradutii impodobiti comparandu-i cu al nostru de acasa si care parea totusi cel mai frumos din lume, incarcat de globulete, lumini si dulciuri (eu si fratele meu eram privilegiati, noua nu ne lipseau de sarbatori ciocolata,bomboanele, portocalele si bananele pe care alti copii nici nu le visau macar).
Imi amintesc cum gaseam dimineata bradul impodobit pe ascuns, noaptea, de tata si cadourile generoase pe care ni le aducea mosul Gerila...
Mi-amintesc de bunicul nostru (din partea tatalui) care nu uita niciodata zilele noastre de nastere si care ne “sponsoriza” cand aveam nevoie de bani pentru film la cinema, carti sau discuri de povesti...
Mi-aduc aminte de sora bunicii (bunica din partea tatalui, plecata mult prea devreme, aveam abia cinci ani atunci, un munte de bunatate) cea care,neavand copii, ne-a fost o bunica pe care oricine si-ar dori s-o aiba.Chiar daca aparent era mai aspra,mai severa,a fost un om extraordinar,o fire energica care ne-a iubit si ne-a fericit copilaria. Sarbatorile insemnau mamaia Leana,cum ii spuneam,acolo eram de dimineata pana seara (intre iesirile cu sania,bineinteles!) care pregatea de Craciun sau de Paste nenumarate feluri de prajituri, unice,cum numai ea stia sa pregateasca, pe langa alte specialitati de mancare. Nu exagerez cand spun ca umplea o camaruta special amenajata pentru prajituri cu cantitati care ar fi fost de ajuns la o nunta, facute timp de cateva zile. Cozonaci, prajituri cu diverse creme,cornulete, saratele, piscoturi, fursecuri si acel "salam" de biscuiti din care puteai taia felii de un milimetru grosime ce nu se destramau.Nu pot uita bucataria aceea care mirosea a gutui si mere coapte unde imi faceam veacul...de povestirile unchiului Vasile, cum ii spuneam sotului ei, un om deosebit si care, deasemenea, ne-a iubit ca pe nepotii lui.
Am avut o copilarie fericita, linistita, cu trei randuri de bunici (pe ceilalti doi,din partea mamei,ii vedeam mai rar, locuiau in alt sat), o copilarie care reinvie mai ales in preajma Craciunului...
Ma gandesc la copiii mei, carora nu le lipseste nimic (poate doar mama lor alaturi de familie la aniversari, la sarbatori...au acolo o durere pe care eu o simt...mai ales cand urmarim impreuna inregistrarile video cand erau mult mai mici,cand venea Mosul Craciun cu daruri si tati era de fiecare absent, intorcandu-se dupa plecarea Mosului - "- Iar nu l-ai vazut pe Mosul, tati, pleci mereu la magazin cand vine el !!")
Dar...timpul trece si vindeca ranile iar Craciunul straluceste de fiecare data luminand suflete.
Amintiri...

STEFAN HRUSCA - Izvor, Izvorasu

Asculta mai multe audio colinde


Mihaela Popescu - Colind de lume mare (live)

Asculta mai multe audio diverse

Buna dimineata la mos Ajun!






sâmbătă, 17 decembrie 2011

Poveste de Craciun

As incepe cu "A fost odata..." dar asa incep povestile frumoase pe care le citeam in copilarie iar asta nu prea e frumoasa,ba dimpotriva.
Intr-o duminica blanda de decembrie, un pusti de 16 ani intra in camera parintilor si isi gasi tatal ascultand cu atentie o emisiune la radio.
- Du-te si vezi-ti de treaba ta! zise tatal. Citeste si tu o carte, du-te la tine in camera.
- Iar asculti Vocea Americii !? se ofusca baiatul,si iesi.
Dupa un rastimp, tatal intra in camera fiului sau unde acesta statea tolanit pe pat cu o carte in brate.
- Auzi, ia fii atent la mine-aci, spuse el, vreau sa stii si tu...ca in tara se petrec lucruri grave...
- Hai mai tata, lasa-ma cu prostiile alora care spun numai aberatii la posturile alea clandestine, tu te iei dupa aia? replica bosumflat baiatul.
Tatal ofta asezandu-se pe marginea patului.
- De data asta e grav. La Timisoara s-a revoltat lumea impotriva lui Ceausescu. Au murit oameni...nu-i a buna deloc.Ai si tu grija, sa nu vorbesti cu cineva despre asta. Eu am vrut sa stii si tu, ca esti mare, nu mai esti mic.
Pustiul ramase putin pe ganduri,apoi se cufunda in actiunea cartii...
   Miercuri seara, ca de obicei, pe la ora 9 seara, baiatul urmarea programul tv. Auzind (pentru a cata oara??!!) frazele celui care lectura un comentariu de film documentar in care personaje principale erau mult iubitul fiu al poporului N.C. si scumpa lui sotie si mama a pionierilor si soimilor patriei, se intreba pentru prima oara in viata lui cum de este posibila atata lingusire,atatea laude...Si-l imagina pe bunicul sau, care acum lipsea, plecase acasa la el,stand in jiltul lui, cum ii bodoganea de fiecare data cand se uita la televizor.
Comunistii il obligasera sa se inscrie in CAP amenintand ca n-o sa poata sa-si ia trupul fiului mort din spital.
A inceput sa inteleaga ,sa se simta indignat de micimea si slugarnicia celor care il inconjurau pe conducator ridicand exagerat in slavi un om, fie el si Ceausescu pe care baiatul il respecta pentru ca asa scria in carti,ca era salvatorul neamului,ca se impotrivise rusilor in '68 s.a.m.d...
   Il regasim peste cateva zile, vineri, impodobind bradul de Craciun pe holul care, de sarbatori, era blocat de pomul de plastic plin cu globuri si beteala pe care daca il atingeai putin, riscai sa-l dobori din cauza suportului acela instabil pe trei picioare din fier forjat. Facuse proba instalatiei cu beculete, clipeau frumos luminitele comandate de starterul nou (existau doua-trei de rezerva, in caz ca se topea).
Se auzira deodata niste urlete pe afara,in departare,venind de pe vreo ulita a satului unde bineinteles ca se certau sau cantau vreunii beti la care venise deja Craciunul. Baiatul nu baga in seama amanuntul...isi vazu de treaba lui linistit si fericit ca se apropie Craciunul si mai ales revelionul...
Auzi poarta cum se deschide si o bufnitura la inchidere apoi pasi alergand in timp ce strigatele fratelui sau il zgariau pe creier.
- Sa vezi ce-i fac! mormai el amenintandu-si in gand fratele mai mic,stiind ca el e autorul geamurilor sparte, scandurilor rupte din garduri...
- Adi,a picat Ceausescu! Da drumul la televizor! striga fratiorul navalind in casa.
Baiatul incremeni:
- Ce-ai ma, ai luat-o razna? zise el incet, in timp ce se apropia infrigurat de televizor.
Apasand butonul de pornire,fratele mai mic il asigura ca e adevarat,ca de-aia urla toti prin sat.
Ganduri i se invalmaseau in cap: "Si eu nu am avut habar.."..."Au murit oameni, Doamne ..."....
Imaginile halucinante de pe micul ecran,strigatele de victorie si ura,de razbunare si de triumf il dusera pe baiatul nostru in urmatoarele ore si in urmatoarele zile intr-o lume de cosmar, de minciuna, de violenta, de lacrimi, de speranta, teama, revolta, sange, hotie...moarte.
Era inceputul sfarsitului copilariei.
A realizat mai tarziu asta, la timp sa apuce sa-si taie o felie mare de inocenta din cata mai ramasese si s-o conserve in adancul sufletului pentru totdeauna, chiar daca furtuni  - in lumea lui, in viata si in suflet aveau sa vina si sa incerce s-o macine...
................................................................
"A trait fericit pana la adanci batraneti" ?
...asta nu stiu, povestea continua..


joi, 1 decembrie 2011

La multi ani, Romania!

Am auzit de nenumarate ori expresia:"Patriotismul nu mai e la moda!",spusa chiar asa,spusa cu alte cuvinte dar avand acest inteles, cu malitiozitate ori sarcasm uneori,cu dispret alteori sau cu tristete deseori. M-am intrebat atunci daca sentimentul de patriotism cu care am crescut s-a diminuat (stiu ca e inca acolo) si n-am reusit sa-mi dau un raspuns clar. Ce inseamna patrie? In dictionarul online gasesc (dau copy-paste):"Mediu politic, social si cultural în care îsi desfăsoară viaţa si lupta fiecare popor; teritoriu locuit de un popor; ţară în care s-a născut cineva si al cărei cetăţean este." ; "1)Teritoriu care istoriceste aparţine unui popor si unde acesta trăieste. 2) Tară în care s-a născut, în care trăieste si al cărei cetăţean este cineva. 3) Loc unde s-a născut si trăieste cineva; pământ natal; ţară;" si alte cateva definitii.
Ce inseamna pentru mine patria?
Inseamna in primul rand copilaria mea cu toate ale sale, cu basmele romanesti - Creanga, Ispirescu,Slavici si nu in ultimul rand Eminescu in care regasesc si azi taramul acela stralucitor de poveste din poezie si proza, cu bunicii mei iubiti, cu povestirile istorice in care Stefan cel Mare, Mihai Bravul si Radu de la Afumati, Neagoe Basarab, Mircea cel Batran, Ion- Voda cel Cumplit, Constantin Brancoveanu si Alexandru-voda Cuza, - Feti-Frumosi, care luptau cu zmeul invingeau aproape de fiecare data...
Inseamna oameni in toata puterea cuvantului - Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Petrache Poenaru, Nicolae Grigorescu, Ciprian Porumbescu, George Enescu, Constantin Brancusi, Henri Coanda….
Inseamna Muntii Carpati, Dunarea si Marea Neagra , tinuturi si peisaje unice, pe care le vezi doar aici, in Romania….
Inseamna Mausoleul de la Marasesti unde ii regasim pe Ion Dragalina si Ecaterina Teodoroiu langa multi altii, oameni care prin sacrificiul lor au facut posibila Unirea cea Mare...
Patria inseamna pamant udat de sangele inaintasilor, cei care si l-au varsat pentru libertate, credinta si increderea intr-un viitor mai bun.
Acestea toate sunt fapte, sunt realizari . Este istorie.
Ce inseamna pentru mine patria?
Inseamna radacini, inseamna copiii mei, parintii mei, si eu, parte din aceasta patrie.
Inseamna 105-106,1335, 1475,1595,1600,1859,1877,1907,1918,1944-1945, 1989, inseamna victorie, rezistenta, chinuri, moarte, cotropiri, biruri, biruinta, tortura, razboi, pamant, cozi, inseamna azi nenumarate partide ,minciuna, inseamna hotie, banditism, coruptie, egoism, nepasare, sfidare, manele, tatuaje, etno-botanice, subcultura, kitch-uri, nepotisme, gangsterism, analfabetism, satanism, resemnare, fuga, suferinta, teama de ziua de maine…
Imi iubesc patria??
O, da, o iubesc!

1 Decembrie 2011